Categorieën
Planten Planten E

Echium vulgare – Slangenkruid

Slangenkruid valt flink op met zijn prachtige, blauwe bloeiaren. Hij staat graag op een zonnig, open plekje. Vooral op verstoorde kalkrijke grond met een hoog stikstofgehalte, zoals verlaten bouwterreinen, doet hij het goed. Deze plant kan zich moeilijker handhaven als de grond meer dichtgroeit met andere planten.
Echium vulgare komt in Nederland in het wild voornamelijk in het kalkrijke zuiden, en de westelijke duingebieden voor. In het noorden en oosten van het land is hij zeer zeldzaam. Des te meer reden om deze prachtige plant aan je tuin toe te voegen!
Slangenkruid dankt zijn naam aan de gespleten stijl die op een slangentong lijkt. Vroeger werd deze plant als verfplant gebruikt. Ook werd geloofd dat hij slangenbeten kon genezen. Sommige mensen zeggen dat de jonge blaadjes en de bloemen eetbaar zijn, maar dat raad ik ten zeerste af! Het bevat namelijk een stof die de lever kan beschadigen!
In mijn tuin maakt het slangenkruid deel uit van mijn mini wilde bloemenweide. Afgelopen jaar bloeide hij prachtig. Toch denk ik dat de kans dat hij zich uitgezaaid heeft klein is omdat de grond hier eigenlijk te nat is voor deze prachtige bloeier.
Klik hier voor meer foto’s van Echium vulgare – Slangenkruid.
Naam:Echium vulgare
Nederlandse naam:Slangenkruid
Soort:Tweejarige, (soms meerjarig, sterft na zaadzetting).
Bloeiperiode:Mei t/m september.
Bloemkleur:Blauw, (knoppen rood, paars).
Bladkleur:Grijs groen.
Wintergroen:Nee.
Hoogte:30 tot 100 cm.
Standplaats:Zon, halfschaduw.
Bodem:Droog, voedselrijk (stikstof), kalkrijk, open, verstoorde grond.
Winterhardheid:Zeer goed (tot -20℃).
Herkomst:Inheems in Nederland.
Overige:Goed voor bijen, vlinders en hommels. Waardplant voor Gevlamde grasmot, Coleophora onosmella, Haartjeskokermot, Distelvlinder, Grote zwartwitmot, Slangenkruidbladroller, Bijvoetbladroller, Witvleklepelmot, Dwerglepelmot en Douglasia ocnerostomella. Wordt ook Adderkop, IJzerkruid en Wilde Osse-tonge genoemd. Verfplant (rood).
Mate van onderhoud:Zeer weinig.
Eetbaar:Nee, GIFTIGE PLANT!
Zaaien:Maart, april of juli t/m september in de volle grond.

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.


Teksten, foto’s en andere content die ik gebruik zijn, tenzij anders vermeld, gecreëerd door en / of eigendom van mij; Agatha van de Burgt. Tenzij anders vermeld zijn teksten, foto’s en andere content op deze site gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 licentie. Lees meer in de voorwaarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s