Categorieën
Planten Planten G

Geranium Robertianum – Robertskruid

Robertskruid is een wilde geranium die inheems is in Nederland. Vroeger werd dit plantje ook wel ‘stinkende ooievaarsbek’ genoemd omdat hij, als je hem aanraakt, niet zo lekker ruikt. Persoonlijk vind ik dat wel meevallen. Het plantje bloeit van het voorjaar tot de herfst en is geliefd bij (wilde) bijen en hommels.
In de winter vormen de jonge plantjes een fris groen tapijtje dat vroeg in het voorjaar lange hoekige stengels maakt. Waar vervolgens de kleine roze bloemetjes aan komen. Aan het eind van de zomer vormen de, vaak rode stengels, die zich overal tussendoor vlechten, een ‘wolkig’ effect in de border. In een wilde tuin met wat vochtige grond en schaduwrijke hoekjes, mag het robertskruid eigenlijk niet ontbreken.
Als de plant niet van nature voorkomt dan is hij makkelijk te introduceren door middel van zaaien. Wanneer deze plant het naar zijn zin heeft zal hij zich goed verspreiden. Zo goed dat je gerust de planten die op een minder handige plaats staan weg kan trekken. Hier gaat hij nog wel eens lui over het pad heen liggen. Meer onderhoud heb je niet aan deze vrolijke, wilde bijenfavoriet.
Klik hier voor meer foto’s van Geranium Robertianum – Robertskruid.
Naam:Geranium Robertianum.
Nederlandse naam:Robertskruid.
Soort:Tweejarige plant.
Bloeiperiode:April tot november.
Bloemkleur:Roze.
Bladkleur:Groen.
Wintergroen:Ja.
Hoogte:10 tot 60 cm.
Breedte:30 tot 60 cm.
Standplaats:Zon, halfschaduw, schaduw.
Bodem:Vochtig.
Winterhardheid:Zeer goed, USDA 6 (-23,3ºC tot 17,8ºC).
Herkomst:Inheems in Nederland.
Overige:Goed voor (wilde) bijen en hommels. Vernoemd naar Robert van Molesme. Schiet zijn zaden af.
Mate van onderhoud:Zeer weinig.
Zaaien:Augustus t/m oktober (of april t/m mei).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s