Categorieën
Planten Planten P

Plantago lanceolata – Smalle weegbree

Smalle weegbree is een onopvallende plant die zich vrijwel overal goed kan handhaven. Ze wordt vaak aangezien voor onkruid of gras terwijl het een waardplant is voor veel, vaak zeldzame vlinders. Het groeipunt ligt vlak tegen de grond waardoor ze prima belopen en gemaaid kan worden en het ook, tot ergernis van velen, naar de zin heeft in grasvelden en tussen tegels. Zaait ze zich wat te enthousiast uit, verwijder dan de bloemen voor ze zaad kunnen zetten. In Noord-Amerika is deze plant een invasieve exoot. De oorspronkelijke bewoners noemden haar “de voetstap van de blanke man” omdat het overal waar de kolonisten geweest waren opkwam.
Deze plant kan je precies vertellen hoe voedselrijk, of arm de grond is. In voedselrijke grond zijn de bladeren van de rozet langwerpig en spits, als een lancet, en staan omhoog gericht. De langwerpige aar kan dan wel vijf centimeter lang worden. Is de grond minder voedselrijk dan worden de blaadjes korter, meer afgerond, liggen plat op de grond en de aar is korter en bol van vorm. Ook bijzonder is dat de bloemen eerst vrouwelijk zijn en met grijzige stijlen bloeien waarna de mannelijke bloei, met witte meeldraden, pas begint.
Minder leuk is dat veel hooikoortspatiënten last hebben van de smalle weegbree pollen. Naast bestuiving door insecten laat ze de pollen ook door de wind meenemen. Maar daarom deze plant uit de tuin weren heeft geen zin omdat ze zo algemeen voorkomt. Hier maakt deze plant deel uit van mijn mini wilde bloemenweide en heeft ze zich ook al tussen het gras in de voortuin en de tegels van de oprit gevestigd. Van mij mag ze blijven met haar grappige bloemetjes en voedsel bieden aan allerlei rupsen van prachtige vinders!
Klik hier voor meer foto’s van Plantago lanceolata – Smalle weegbree.
Naam:Plantago lanceolata
Nederlandse naam:Smalle weegbree
Soort:Vaste plant.
Bloeiperiode:April tot oktober.
Bloemkleur:Wit, geel, kleurloos.
Bladkleur:Groen.
Wintergroen:Ja.
Hoogte:5 tot 50 cm.
Standplaats:Zon, halfschaduw.
Bodem:Droog tot vochtig, arm tot voedselrijk.
Winterhardheid:Zeer goed.
Herkomst:Inheems in Nederland.
Overige:Goed voor vlinders, bijen, hommels, zweefvliegen, en kevers. Waardplant voor Veldparelmoervlinder, Bosparelmoervlinder, Tweekleurige parelmoervlinder, Westelijke parelmoervlinder, Weegbreebeer, Homoeosoma sinuella, Celypha striana en Cacoecimorpha pronubana. Blad helpt tegen huidirritatie door brandnetels.
Eetbaar:Ja: jonge blad, wortel.
Mate van onderhoud:Zeer weinig.
Zaaien:Jaarrond in de volle grond. Heeft soms kou nodig om te kiemen.

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.


Teksten, foto’s en andere content die ik gebruik zijn, tenzij anders vermeld, gecreëerd door en / of eigendom van mij; Agatha van de Burgt. Tenzij anders vermeld zijn teksten, foto’s en andere content op deze site gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 licentie. Lees meer in de voorwaarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s