Categorieën
Planten Planten S

Silene Dioica – Dagkoekoeksbloem

Dagkoekoeksbloem is een vrolijke wilde langbloeier. Hij kan al in maart beginnen te bloeien en, zolang het zacht is, ook in de winter nog doorgaan. De hoofdbloei is in de zomer en de vele magenta bloemetjes trekken vooral vlinders en hommels aan. Ook de rups van de gewone silene-uil (hadena bicruris) lust er wel pap van.
De plant is tweehuizig. Het verschil zie je aan de bloemen. Die van de vrouwelijke planten hebben vijf stijlen en vijf stempels en van de mannelijke tien meeldraden. Het doosvruchtje met de zaadjes groeit aan de vrouwelijke plant. Omdat de wortelstokken zich makkelijk splitsen, zie je vaak dat de mannelijke en vrouwelijke planten in groepjes apart staan.
Hier maakt de dagkoekoeksbloem deel uit van mijn mini wilde bloemenweide. Deze leuke plant doet het goed tussen andere planten, ook in prairiebeplanting, omdat hij niet woekert. Door zaaien is hij makkelijk te vermeerderen maar heeft vaak een koude periode nodig om tot kiemen te komen. Verder een zeer makkelijke plant die prima een keer per jaar gemaaid of geknipt kan worden, maar het ook goed doet als je hem helemaal zijn eigen wilde gang laat gaan.
Klik hier voor meer foto’s van Silene Dioica – Dagkoekoeksbloem.
Naam:Silene Dioica.
Nederlandse naam:Dagkoekoeksbloem.
Soort:Vaste plant.
Bloeiperiode:April tot December.
Bloemkleur:Roze, magenta.
Bladkleur:Groen.
Wintergroen:Nee.
Hoogte:60 tot 90 cm.
Standplaats:Zon, halfschaduw.
Bodem:Vochtig, voedselrijk.
Winterhardheid:Zeer goed.
Herkomst:Inheems in Nederland.
Overige:Goed voor vlinders. Goed voor hommels. Is tweehuizig (vrouwelijke en mannelijke planten). Blad en steel zijn behaard.
Mate van onderhoud:Zeer weinig.
Zaaien:Mei t/m september in de volle grond. Heeft vaak kou nodig om te kiemen.

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.


Teksten, foto’s en andere content die ik gebruik zijn, tenzij anders vermeld, gecreëerd door en / of eigendom van mij; Agatha van de Burgt. Tenzij anders vermeld zijn teksten, foto’s en andere content op deze site gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 licentie. Lees meer in de voorwaarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s