Ons hoekhuisje is van 1962 en een echte doorzonwoning. Het is heerlijk licht door de grote ramen en we hebben aan drie kanten uitzicht op veel groen en prachtige wolkenluchten. Er moet nog veel aan gebeuren, maar we willen hier nooit meer weg, dus mag de verbouwing wel even duren. Ook nu al, na een kleine opfrisbeurt, is het hier heerlijk wonen.

Precies goed
Begin 2019 hebben we dit huisje gekocht. Het is van gele bakstenen gebouwd, wat het een zonnige uitstraling geeft. De afmetingen zijn bescheiden (ca. 75 m2 woonoppervlak) maar precies goed voor onze meubels, manier van leven en toekomstplannen. Het ligt in een rustig straatje waar maar aan één kant huizen staan. Aan de overkant liggen de tuinen van de huizen en straat verder. Dus geen overburen “die je op het bord kijken”. De voor-, zij- en achtertuin zijn samen zo’n 180 m2, maar daar zal ik binnenkort een aparte blog over schrijven.


De voordeur zit in een kleine inham in de voorgevel. Als buitenlamp heb ik de originele hallamp, die was blijven hangen, uit dit huis gebruikt. Het is van smeedijzer en glas, typisch jaren zestig en past goed bij de uitstraling van het huis. Het moest opnieuw bedraad en ik heb er een plantenhaak, om hem aan op te hangen, voor gekocht. Ralph, mijn vriend, heeft een censor gemonteerd zodat hij alleen als het donker is, bij beweging aanspringt.
Er moet nog veel gebeuren
Via de voordeur kom je in de gang. Oorspronkelijk was er een deur rechtdoor, naar de keuken, en een deur naar links voor de woonkamer. In de jaren zeventig is de keuken bij de woonkamer getrokken en was er nog maar een deur nodig. Die naar de keuken was nog in gebruik toen wij hier kwamen wonen. De ander was, alleen aan de kant van de woonkamer, dichtgemaakt. Omdat er was over de deur heen gestukt en behangen was hij niet meer bruikbaar en hebben we hem vervangen voor een originele jaren zestig deur met glas er in.


“De spiegels, die ik op de afgesloten deur heb geplakt, geven een ruimtelijk effect aan de gang en verdubbelen het licht.”
De deur die naar de keuken ging hebben wij afgesloten en ik heb er spiegels op geplakt. Dit geeft een ruimtelijk effect aan de gang en verdubbeld het licht. Verder moet er nog veel gebeuren, behangen, het betonemaille en houtwerk schilderen en een nieuwe vloer er in. Omdat mijn traplift voor de trapkast uitkwam moest de deur er uit. Ik denk dat deze vervangen gaat worden door een vouwdeur die ik ga mee behangen en schilderen met de rest van de muren.
Het tealkleurig behang ligt al klaar
In de woonkamer hebben we goedkope vloerbedekking gelegd en de muren (over het oude behang heen) wit geschilderd. Het echte opknappen moet nog gebeuren. Mijn meubels zijn vooral vintage vondsten. Ze komen uit de jaren dertig (salontafel en wandplank), zestig (wandkast en tv meubel), negentig (eettafel en stoelen), of zijn nieuw gekocht. Toch past alles bij elkaar door de heldere modernistische vormen. Het tealkleurig behang ligt al klaar en past goed in het kleurenpallet van blauw, grijs, oker en oudroze.


Bijna alle plafonds zijn van zachtboard en moeten vervangen. Omdat het handiger is de kamers van boven naar beneden op te knappen, zal de “grote verbouwing” van de woonkamer nog wel wat jaartjes op zich laten wachten. In de achterpui willen we graag een schuifpui om de verbinding met de tuin te maken. Aan de voorkant zit alleen een heel klein bovenraampje dat open kan. Het vaste raam hier onder gaan we waarschijnlijk vervangen voor een draairaam zodat we beter kunnen luchten.
Leuke schrootjes?!
Komende winter willen we de keuken vernieuwen. Deze is vijftig jaar oud en ondanks dat we er een stuk aangezet hebben, functioneert het niet. Er is niet voldoende bergruimte en wat er wel is valt letterlijk uit elkaar. Als snelle oplossing hadden we witte meubelpanelen als achterwand, bij het nieuwe kookgedeelte, gebruikt. Dit is ons zo goed bevallen dat we dit in de hele keuken willen toepassen. Wanneer we de woonkamer definitief gaan opknappen gaan we kijken of we toch liever tegels hebben, en of het schrootjes plafond blijft of niet. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik het best leuk vind!


Het bijkeukentje is niet geïsoleerd en heeft enkelglas. Gelijk met het opknappen van de keuken willen we hier gaan isoleren en in plaats van de achterdeur een raam maken zodat er ruimte ontstaat voor extra kasten en een koffiehoek. Daar tegenover komt een grote kastenwand met de koelkast, vriezer en vaatwasser ingebouwd. Als dit gebeurd is kan de pui met raam en deur tussen de keuken en bijkeuken weg. Daardoor wordt de keuken twee keer zo groot en een heel stuk lichter! In de garage komt een deur met twee ramen in plaats van de garageklep zodat we weer een “achterom” hebben.
Er is al veel “onzichtbaar” werk gedaan
We slapen boven aan de tuinkant. Dit is op het oosten dus koel als we gaan slapen. De slaapkamer op het westen gebruiken we als werkkamer. We hebben allebei een bureau en bergruimte voor onze hobby’s. Overdag is de kamer van mij en s’ avonds en in het weekend van Ralph. In het piepkleine slaapkamertje boven de keuken is Ralph begonnen met het “echte” verbouwen. Het is inmiddels helemaal gestript! Hier komt onze badkamer met inloopdouche, wastafelmeubel en lekker veel bergruimte. De inbouwkast op de overloop is geschikt gemaakt voor de wasmachine en de droger. Het huidige badkamertje (douchekast eigenlijk!) is veel te klein en zullen we verbouwen tot een tweede toilet.


In de tijd dat we hier wonen is al heel veel “onzichtbaar” werk gedaan. Er is vloer en spouwmuur isolatie gekomen, meters tochtstrip bevestigd, lekkages verholpen, de meterkast vervangen en het hele verwarmings- en warmwatersysteem zijn aangepast.
Liefs van Aagje.
Gerelateerde artikelen:
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Teksten, foto’s en andere content die ik gebruik zijn, tenzij anders vermeld, gecreëerd door en / of eigendom van mij; Agatha van de Burgt. Tenzij anders vermeld zijn teksten, foto’s en andere content op deze site gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 licentie. Lees meer in de voorwaarden.