Categorieën
Wonen

5 Tips: Hoe je een “Help, mijn man is klusser!” verbouwing voorkomt.

Het is de nachtmerrie van iedereen die zelf een huis gaat verbouwen terwijl je er in woont, een “Help, mijn man is klusser!” situatie. Dat het makkelijk mis kan gaan weten Ralph en ik maar al te goed. Wij groeiden allebei op in eeuwige bouwplaatsen. En bij elkaar geteld hebben wij zelf al vier verbouwingen achter de rug en zitten middenin nummer vijf!
Vooral bij de verbouwing van ons vorige huis, de maisonnette, hebben heel wat harde lessen geleerd. Door de fouten die we toen hebben gemaakt verloopt onze huidige verbouwing veel soepeler. Minder stress, chaos en onenigheid. Deze vijf tips zijn gebaseerd op wat wij fout deden en hoe we dat in dit huis hebben opgelost. Lees en huiver!
Maak je leefruimtes gezellig, bijvoorbeeld met een kleurrijke bos (kunst) bloemen.
De zithoek in de maisonnette was al vast leefbaar gemaakt, ondank de verbouwing van de keuken, er vlak naast.
Tip 1: Doe niet alles tegelijk

Deze tip staat niet voor niets op één. Als je een rampzalige verbouwing wilt voorkomen is het de allerbelangrijkste! Als je woont in het huis dat je verbouwd, is het essentieel dat het leefbaar blijft. Je hebt hoe dan ook een werkende keuken, badkamer en wc nodig. Maar langer dan een paar weken zonder woon en slaapruimte waar je effectief kan ontspannen is ook geen aanrader. Wacht dus met die sloophamer! Laat alle ruimtes waar je niet bezig bent intact. Sterker nog, geef ze nog voor je aan het ‘grote’ verbouwen begint, een kleine opknapbeurt.

Zelf heb ik jaren in kamers geleefd waar bijvoorbeeld plinten ontbraken. Bij een houten vloer ontstaan er dan allemaal kiertjes waar niet alleen kou doorheen komt maar ook dikke spinnen! En laat ik daar nu net doodsbang voor zijn… Als het stil was hoorde ik kleine beetjes gruis van de nog niet gestucte muren vallen. Dan wist ik dat er zo’n grote harige engerd liep! Brrrrr, krijg er nog de rillingen van! Wat had ik een spijt dat de plinten en het lelijke behang er al af waren.

“Als het stil was hoorde ik kleine beetjes gruis van de nog niet gestucte muren vallen.”

In onze vorige verbouwing, onze eerste samen, hadden we wonen en slapen gecombineerd. Ook geen succes. Door het bed als bank te gebruiken ging de matrassen er aan. Dus konden we niet meer lekker zitten óf liggen. Om van de chips kruimels in bed nog maar te zwijgen! Ontspannen was er niet meer bij. Maar, les geleerd. We hebben toen gelijk werk van de woonkamer gemaakt zodat er weer een plekje was om tot rust te komen.

Wat had ik een spijt dat de plinten er al af waren!
We hebben in ons huidige huisje gewoon over het nicotine-gele behang heen gewit.

In het huisje waar we nu wonen hebben we alle leefruimtes gelijk een mini-opknapper gegeven. Alle oude, erg vieze, vloerbedekking is vervangen voor goedkope nieuwe. Het nicotine gele behang hebben we gewit en de rest een flinke poetsbeurt gegeven. De keuken was onbruikbaar, er was geen plek om te koken. Door er een klein, goedkoop, keukenblokje tegenaan te plaatsen is het nu wel functioneel. Dat bepaalde ruimtes niet zo mooi zijn, zeer zacht uitgedrukt, is geen ramp. Maar voor de woon- en slaapkamer stel ik hogere eisen. Daar moet het gewoon gezellig zijn! Ik wil mijn spulletjes, meubels, boeken en eigen sfeertje om mij heen hebben. Dus is alles ingericht en zijn alle accessoires uitgepakt.

Bij de verbouwing van de cottage van mijn ex had ik dat niet gedaan. Met als gevolg dat ik het niet kon laten om allerlei spulletjes te kopen om het gezellig te maken. Zodat ik na de scheiding vertrok met de dozen van het vorige huis nog ingepakt en nog eens zoveel dozen met nieuwe dingetjes. Zoals ons huisje nu is geeft het niet als de verbouwing nog jaren gaat duren.

Tip 2: Goed plannen is de beste start

“Ja natuurlijk hebben we een goede planning gemaakt” zeg je “maar na één week liepen we al twee weken achter!” Zo herkenbaar! Bij bijna elke verbouwing of klus gebeurd het wel, het duurt allemaal minstens twee keer zo lang als dat je gepland had. En nu ga ik je dus teleurstellen, hier is niks aan te doen, geen planning die er tegenop kan! Zelf een huis verbouwen waar je in woont is op z’n zachts gezegd behoorlijk lastig. Accepteer dat het (veel) langer gaat duren dan je verwacht.

Vooral in de laatste fase van de verbouwing van onze maisonnette liep het bij ons mis. We waren al gevallen voor ons huidige huisje, dus moest de maisonnette snel in de verkoop. Daar maakten we ons geen zorgen om want er waren toch alleen nog kleine klusjes te doen. Wat een enorme vergissing was dat!

Elk ‘klein’ klusje bleek toch wat groter dan verwacht, ingewikkelder, duurder, vermoeiender en dus vooral veel langer. We kregen ruzie omdat we allebei doodmoe en gestrest waren. Uiteindelijk zijn we uit de brand geholpen door lieve familieleden en kwam het op het laatst toch nog goed. Maar dat kwam dus niet door onze planning! Daarom raad ik je aan om geen ‘klassieke’ planning te maken, waarin staat wanneer je iets gaat doen, maar een planning waarbij je alleen de volgorde vastlegt.

Toen de maisonnette op funda stond waren nog steeds niet alle ‘kleine’ klusjes gedaan. De onderste geleiderail van de kastdeuren ontbreekt hier nog.
Op deze foto zitten alle plinten nog los en moeten de keukenkastdeurtjes nog afgesteld. Ook dat hadden we niet af voor de fotograaf langs kwam. Gelukkig was alles ruim voor de overdracht van de maisonnette wel helemaal klaar.

Ga rond de tafel met iedereen die betrokken is bij je verbouwing. En ga jij zelf niet klussen maar wel wonen in het huis? Zorg dan dat je er ook bij bent en je mening laat horen. Maak een lijst van alle klussen die er moeten gebeuren. In eerste instantie niet al te gedetailleerd maar meer in de zin van: Dak vervangen, woonkamer opknappen, keukenmuur doorbreken enzovoort. Bepaal nu de volgorde waarin alles moet gebeuren. Eerst de klussen die noodzakelijk zijn om te kunnen verblijven in het huis en dan een volgorde die jullie alleen kunnen bepalen. De een vindt bijvoorbeeld de badkamer de belangrijkste ruimte in huis en een ander de woonkamer (voor mij was dat de tuin). Als er kinderen zijn dan zou ik aan hun kamers voorrang geven. Doorstroomruimtes als de gang en overloop juist later, de kans dat de boel beschadigd terwijl je ergens anders aan werkt is groot.

Als je hebt besloten welke klus als eerste gaat gebeuren dan ga je die in kleinere klussen verdelen. Bijvoorbeeld voor de badkamer: slopen, leidingen verleggen, nieuwe vloer, tegelen enz. Zet ook dit weer in de volgorde waarin het moet gebeuren. Maar, let op! Als je dingen (ruim) van tevoren moet bestellen, dan is alleen een volgorde planning niet voldoende. Maak ook een ‘gewone’ planning voor je bestellingen, en alle andere dingen die je in huis moet hebben voor je project, zodat je altijd door kan werken. Misschien heb je dan wel eens iets te vroeg in huis, maar nooit te laat. Sinds wij op deze manier plannen hebben we geen last meer van frustraties, gejaagdheid en het gevoel dat we ‘achter’ lopen. Er is nu veel meer overzicht en discussies over wat wanneer moet gebeuren zijn verleden tijd.

Tip 3: Eerst het budget rond, dan aan de slag

Misschien klink dit wel heel voor de hand liggend. Maar toch zie je het vaak, alles gesloopt en dan er achter komen dat het budget te klein is om het weer op te bouwen. Er rest er niets anders dan John Williams schrijven! In elke verbouwing waar ik ooit aan begonnen ben, was er van tevoren nooit genoeg geld om alles in één keer te doen. Sparen voor elke klus is soms moeilijk. Het leven gaat ook gewoon door. Maar toch raad ik je aan om pas aan de klus te beginnen als ál het geld, plus minstens tien procent extra, er is. Een Dixie voor de deur, of een emmer van de kampeerwinkel in een hoekje. Dat kan best voor zolang je de wc opknapt. Maar het moet geen dag langer duren dan nodig is! Zorg er dus voor dat die financiën op orde zijn voor je de oude pot er uit haalt.

“Stel je voor dat je opeens veel langer dan verwacht zonder dak zit!”

Je moet er toch niet aan denken dat je verbouwing door geldtekort stil komt te liggen terwijl je geen dak hebt!
Gelukkig zat het dak er, met maar een paar dagen vertraging, toch nog op.

Van de cottage waar ik met mijn ex woonde moest het dak vervangen. Een enorme klus die door een aannemer werd gedaan. Alle aannemers die langs waren geweest om een offerte uit te schrijven, hadden ons verzekerd dat de balken nog goed waren. Maar toen het hele dak open lag bleek het helemaal vol te zitten met boktor! De uitvliegopeningen zaten aan de kant van de dakpannen, niemand had dat kunnen zien. Wat een schrik! Al het hout moest vervangen en het project werd in één klap ruim tien procent duurder. We hadden een vaste prijs afgesproken met de aannemer, maar zoiets valt daar natuurlijk niet onder. Dat het zo tegen kon zitten was niet bij ons opgekomen! Gelukkig was er, met wat zuinig aan doen, net voldoende om de meerkosten te betalen. Stel je voor dat je opeens veel langer dan verwacht zonder dak zit!

Tip 4: Schoon en opgeruimd is wel zo prettig

Verbouwen en klussen geven altijd een hoop rommel. Toen het dak van de cottage werd vervangen, bleek er onder de pannen totaal verpulverd asfaltpapier op kippengaas te zitten. Nadat ik had geholpen met het opruimen zag ik er uit als een mijnwerker! Hoe de zolder er aan toe was zal ik je besparen. Maar stel je eens voor dat we het niet direct hadden opgeruimd. Dan was er heel veel in de tuin, het milieu en de leefbare ruimtes van het huis terecht gekomen. Het was veel werk maar bespaarde ons nog meer moeite achteraf. Ook scheelde het in de kosten. Omdat er van tevoren was afgesproken met de aannemer dat er geholpen zou worden met opruimen, viel de offerte net wat lager uit.

Door na elke klus flink op te ruimen houd je de situatie leefbaar. Maar ook opruimen vóór de klus is een goed idee. Zo ging ik ooit mijn plinten donkerbruin schilderen maar had ik geen zin om de gordijnen van de rail te halen. Dit was in de tijd voor alle acrylverven van nu dus stond de balkondeur wagenwijd open. Het gordijn hing opzij over de bank. En natuurlijk raad je het al… Een flinke windvlaag, het gordijn waaide op en belande met een sierlijke boog, precies met de punt in mijn verblik! Oepsefloeps! Nu, zo’n twintig jaar en heel wat wasbeurten later, kan je de sporen van mijn misplaatste luiheid nog steeds zien!

Gelukkig hangt het puntje precies achter de kast. Hier lees je meer over ons huisje.
De sporen van mijn ongelukje zijn nog steeds zichtbaar!
Zo’n twintig jaar geleden had ik bruine kozijnen.
Bedenk voor je gaat slopen wat je met het puin gaat doen. Hier zie je hoe mooi het uiteindelijk geworden is.

Tijdens het klussen je omgeving netjes houden is super belangrijk voor de veiligheid. Je kan niet gezond leven tussen rondzwervende elektrische apparaten, stof en bouwpuin, omvallende materialen en loshangende elektra. Dit is natuurlijk al helemaal geen vraag als er kinderen of huisdieren in het spel zijn! Maar ook voor jezelf is het de moeite waard om het gezellig en georganiseerd te houden.

“Een flinke windvlaag, het gordijn waaide op en belande met een sierlijke boog, precies met de punt in mijn verblik!”

Een lege ruimte werkt beter als je gaat klussen. Maak na elke klus(dag) schoon en berg je gereedschap veilig op. Zorg er voor dat alles weer leefbaar is na de klus. Dus de elektra, het water, de riolering en dergelijke weer aangesloten. Deuren en ramen weer ingehangen, alles schoon en de meubels weer op hun plek.

En ik zou het bijna vergeten, bedenk van tevoren wat je met het bouwafval gaat doen! Zo ging Ralph een muur uitbreken in de maisonnette maar hadden wij niet bedacht hoe we het puin zouden afvoeren. Dit was dus wel op de tweede verdieping en zonder lift. Resultaat was dat we bijna een jaar lang tegen langzaam kleiner wordende stapels stenen hebben aangekeken. In de woonkamer! Elke keer als hij naar beneden liep nam hij wat stenen mee, meer was niet te doen. Nu bespreken we bij elke klus waar we de rommel laten en hoe we die afvoeren.

Tip 5: Weet wanneer je het niet zelf moet doen

Ralph draait bijna nergens zijn hand voor om. Heerlijk zo’n man die alles kan, maar ook een valkuil. Zo waren de muren en plafonds in onze vorige woning in zeer slechte staat. Er was een laagje op aangebracht dat niet goed hechtte. Het bladderde al als je er naar keek. Op alle (oranje en groene) muren zaten daardoor allemaal brokjes en plakkaten. En niet te vergeten gaatjes waar het eerst op de muur gezeten had. Ralph heeft eindeloos geschuurd en gesmeerd en geschuurd en nog meer gesmeerd… Maar dat kon zijn rug dus niet aan.

Stuken is behoorlijk zwaar werk en als amateur doe je dit al snel in de verkeerde houding. Het plafond ging echt niet meer dus hebben we een speciaal apparaat gehuurd om die te schuren. Dat ging veel beter dan met de hand maar duurde toch nog behoorlijk lang. Uiteindelijk zag alles er redelijk glad uit. Maar als we er nu op terugkijken dan zouden we het nooit meer zo aanpakken. Als we al het geld dat de huur van het apparaat en fysiotherapie hebben gekost bij elkaar optellen, dan hadden we makkelijk een stukadoor kunnen laten komen. Ook waren we een enorm stuk sneller klaar geweest! Als amateur doe je vaak veel langer over een klus. Dit is niet erg, maar kost daardoor soms meer dan een professional inhuren.

Met het dure apparaat ging het schuren wel sneller!
Ralph in de weer met het ‘schuurmonster’.
Uiteindelijk, met veel meer moeite en kosten dan nodig, zijn de plafonds van onze maisonnette wel mooi strak geworden.
Ons huisje in de steigers. Zo fijn dat Ralph nu veilig bezig kan.

Het kan ook flink lonen om bepaald gereedschap of materiaal aan te schaffen. Een steiger huren is bijvoorbeeld vrij duur. Daarom hebben wij een tweedehands exemplaar gekocht. Die kan langer blijven staan zodat Ralph zich niet hoeft te haasten bij het opknappen van het houtwerk. Het kost een keer wat meer maar ik ben erg blij dat hij niet elke keer een ladder op hoeft.

Veiligheid is de belangrijkste rede om bepaalde klussen niet zelf aan te pakken. Heb je nog nooit met elektra gewerkt en is er niemand met ervaring om te helpen? Dan kan je prima, na het kijken van een YouTube filmpje, een schakelaar vervangen. Maar ga niet zelf de volledige elektrische installatie opnieuw aanleggen! Ken je grenzen! Stel dat een fout in de installatie brand veroorzaakt dat zal je verzekering ook niet zomaar uitkeren.

Bovenstaande geld ook voor klussen met gasleidingen, (afvoer van) cv-installaties, waterleidingen, kachels en rookgasafvoeren, riolering, asbest, grote sloopwerkzaamheden, werken op hoogte en dergelijke. Fouten met dit soort klussen kunnen dodelijk zijn, dat is geen besparing waard! Huur tenminste iemand in om te controleren of je alles goed hebt gedaan. Als je geen hulp kan krijgen of huren voor dit soort klussen begin er dan niet aan. Koop dat klushuis niet!

Hopelijk zien we jou, want wij kijken elke aflevering, dan nooit terug in “Help, mijn man is klusser!

Liefs van Aagje.


Gerelateerde artikelen:

Teksten, foto’s en andere content die ik gebruik zijn, tenzij anders vermeld, gecreëerd door en / of eigendom van mij; Agatha van de Burgt. Tenzij anders vermeld zijn teksten, foto’s en andere content op deze site gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 licentie. Lees meer in de voorwaarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s