Categorieën
Wonen

Metamorfose van een maisonnette: Onze eigen “funda makeover”.

Drie jaar lang heeft Ralph bijna elk weekend, elk vrij moment, gewerkt aan het twee verdiepingen tellende appartement vlakbij het stadspark in Groningen. Het eindresultaat was prachtig, we zijn er super trots op! Door de keuken en de woonkamer te verbinden leek de benedenverdieping veel groter. Maar ook alle kleinere, subtiele veranderingen hebben er voor gezorgd dat de maisonnette er uit zag zoals hij, volgens ons, bedoeld was.
Door het hele huis zijn er ook veel onzichtbare veranderingen aangebracht. Zo is alle elektra vervangen en kregen de keuken en woonkamer dimmers. Van de cv-installatie is het grootste deel vernieuwd, er waren grote radiatoren die ondanks dat toch maar matig warmte gaven. En alle water, gas en de afvoer leidingen binnen het appartement zijn vervangen.
Aan het uitzicht hebben we niks hoeven doen! Ik vond de kerspruim, die vlak voor het appartement staat, zo mooi dat ik er vorig jaar een in mijn voortuin heb geplant.
Voor (foto: funda)
De doorbraak tussen de woonkamer en keuken geeft zo veel ruimte! De stalen balk is zo afgewerkt dat het lijkt alsof hij er altijd al zat.
Voor: Overal verwarmingsbuizen. (foto: funda)
De woonkamerdeur heeft Ralph dichtgemetseld.
Woonkamer

Tussen de woonkamer en de keuken zat een enorme voorraad en cv kast. Door deze volledig weg te breken ontstond er een heerlijk ruimtelijk gevoel en stroomde het licht van twee kanten binnen. Omdat er op de plek van de doorbraak op de bovenverdieping een muur zat, was het nodig om een flinke metalen balk te plaatsen. De afwerking hiervan vind ik erg goed gelukt. Als je niet beter wist dan zou je denken dat de “balk” er altijd al zat!

Het stucwerk was heel slecht en op de muren zat er ook nog glasvezelbehang overheen. Het is op de foto’s niet te zien maar het zat vol bobbels en blazen. De muren, en vooral de plafonds glad krijgen was een echte monsterklus.

Er zijn stopcontacten bij gekomen en die zijn allemaal op dertig centimeter hoogte geplaatst zodat ze nergens in het zicht zitten. De verwarmingsbuizen werden onder de vloer weggewerkt en de radiatoren vervangen. Onder de ramen van het balkon zaten panelen van asbest met nauwelijks isolatie. Deze hebben we vervangen voor hout met dikke isolatie er tussen.

Ik ben ook erg blij met de afwerking boven en links van de balkon pui. Door de afmetingen aan te passen aan de originele balken ziet het er veel doordachter uit. Het prachtige teal blauwe behang zal ook in mijn huidige huisje terugkomen.
Voor: De enorme radiator verwarmde niet zo goed. (foto: funda)
Vanuit dezelfde hoek tijdens het doorbreken van de muur.
Rechts zit een schuine schoorsteen. Doordat die niet recht is leek de hele kamer scheef. Ralph heeft er een inbouwkast voor gemaakt die even diep is als de keukenkasten.
Voor: De schuine schoorsteen. Ook zijn de bobbels in het behang hier enigszins te zien. (foto: funda)
De mat witte tegeltjes tot het plafond vind ik een groot succes! Nog niet alles was af op deze foto. De plinten zaten nog los en ik heb later ook nog zwart plakplastic op de randen van de keukenkastjes geplakt zodat er geen witte naadjes meer zichtbaar zijn. Hoe het kwam dat we niet alles af hadden lees je hier.
Voor: De keuken was een stuk donkerder zonder het tweede raam. (foto: funda)
Ralph druk bezig met het oude verlaagde plafond uit de keuken te slopen.
Keuken

Als ik deze foto’s zie krijg ik gewoon heimwee. Wat was dat een heerlijke keuken! Ik heb hem helemaal zelf ontworpen. Als basis hebben we de bestaande kastjes en tweedehands exemplaren gebruikt. De hoge kasten hebben we zelf gebouwd. Alle deurtjes zijn van mdf dat in dezelfde antraciet kleur als het houtwerk en de trap is geschilderd.

De linker hoge kast zit op de plek waar eerst de enorme voorraadkast zat. Ook de verouderde ketel zat hier. We hebben deze vervangen voor een moderne, compacte ketel zodat de kastenwand mooi doorloopt.

Het deel van de keuken waar nu gekookt wordt was ooit een soort berging. Er zat nog een deur aan de buitenkant. Binnen zat er een gipsplaat overheen. Bij de meeste andere appartementen was hier een raam geplaatst, dus hebben wij dat ook gedaan. Ook hebben we het vaste bovenraam met (kapot) rooster vervangen voor een klepraampje om goed te kunnen ventileren. Ik vind het altijd fijn om gewoon een raam open te kunnen zetten!

De bovenkastjes heb ik wit geschilderd zodat ze visueel minder plek in nemen. Het blad is een betonlook.
Voor (foto: funda)
De originele ketel was oud en veel te groot.
De master, een heerlijke ontspannen ruimte. Ook hier was het klussen net niet klaar, er zat nog tape over het kapotte ventilatierooster.
Voor (foto: funda)
In de kast is er plek voor wasmachine en droger.
Voor (foto: funda)
Slaapkamers

Op de bovenverdieping zijn vier slaapkamers. In de twee grote slaapkamers waren de muren ook erg slecht en was er wederom glasvezelbehang geplakt. In drie kamers liepen er verwarmingsbuizen horizontaal vlak boven de vloer. Die zijn allemaal naar de bovenkant van de muur verplaatst zodat er normaal meubels tegen de muur kunnen staan. De grote witte schuifdeurkast geeft ruimte aan de wasmachine, droger en linnengoed. Hij is voor het grootste deel vrij ondiep omdat er een grote schoorsteen doorheen loopt. Er zijn overal extra stroompunten gemaakt en in de grote slaapkamers een lichtschakelaar boven het bed.

Ook hier is de asbest onder de ramen bij het balkon verwijderd en vervangen door hout en goede isolatie. We hebben alles fris wit geschilderd en, behalve op mijn werkkamer, nieuwe vloerbedekking gelegd. Omdat ik graag schilder had ik voor mijn werkkamertje het zelfde laminaat als beneden gekozen. Boven waren er al witte kunststofkozijnen en daarom heb ik het houtwerk ook wit gemaakt.

“Ook alle kleinere, subtiele veranderingen hebben er voor gezorgd dat de maisonnette er uit zag zoals hij, volgens ons, bedoeld was.”

Aan mijn werkkamer grensde een tweede balkonnetje.
Voor (foto: funda)
Ralph zijn werkkamer. In ons huidige huisje delen we een werkkamer, dat gaat ook prima.
Voor (foto: funda)
Het water blijft netjes waar het hoort!
Voor (foto: funda)
Badkamer

Voor mij voelde de nieuwe badkamer als een mini spa! Ik ben een groot fan van de eenvoudige mat witte tegeltjes. Ook in de keuken en het toilet van de maisonnette zitten deze op de muur. Het zijn de allergoedkoopste van de bouwmarkt maar ik zou niet weten waarom je andere zou moeten gebruiken! Ook in ons huidige huisje gaan deze zeker terugkomen. Mooi is ook dat wat kalkaanslag nauwelijks zichtbaar is.

Ik heb me vaak afgevraagd wat de persoon die de originele tegels koos bezield heeft! (Het zal dezelfde zijn die oranje, paars en knalgroen voor de muren, plinten en plafonds koos! Dat zagen we achter het behang, de laminaat plintjes en verlaagde plafond.) Met hoofdpijn was deze badkamer echt een straf! Om nog maar niet te spreken van het feit dat alles nat werd en het douchegordijn wel heel familiair! Door de wasmachine uit de ruimte te halen was er een veel betere indeling mogelijk. Toch altijd lekker als je, terwijl je lief staat te douchen, gewoon je tanden kan poetsen.

Liefs van Aagje.

Ik mis het spa gevoel van deze badkamer soms wel!
Voor (foto: funda)

Gerelateerde artikelen:

Teksten, foto’s en andere content die ik gebruik zijn, tenzij anders vermeld, gecreëerd door en / of eigendom van mij; Agatha van de Burgt. Tenzij anders vermeld zijn teksten, foto’s en andere content op deze site gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 licentie. Lees meer in de voorwaarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s