Categorieën
Wonen

Waarom ik kies voor kunstbloemen, en zo maak ik mijn boeketten:

Kunstbloemen blijven een van mijn favoriete woondecoraties! Bloemen fleuren het interieur op en geven energie en vreugde. Echte bloemen vind ik prachtig maar de geur vormt vaak een probleem. In de tuin ruikt het lekker maar in huis zijn bepaalde bloemengeuren voor mij niet te verdragen, ik krijg er migraine van. Maar dit is niet de enige reden dat zijdenbloemen een plekje in het interieur verdienen.
Kunstbloemen zijn beter voor de natuur dan de meeste echte bloemen. Er hoeven geen kassen verwarmd, insecticiden gebruikt en eindeloos nieuwe aangevoerd te worden. Een goede nepbloem kan jaren meegaan. Alleen lokaal en biologisch (door jezelf) geteelde bloemen zijn duurzamer. Op de lange termijn zijn kunstbloemen veel goedkoper dan wekelijks een bos echte. Ook trekken zijdenbloemen geen insecten aan, rotten niet op de vaas en zijn niet giftig voor huisdieren!
De cosmos, lupine en zonnebloemen komen bij Ikea vandaan. Daar hebben ze mooie, betaalbare kunstbloemen!
Mijn huisje was eerder dit jaar helemaal in de paassfeer zonder dat er paaseitjes of andere klassieke versiering aan te pas kwam. De tulpjes in het grote boeket heb ik verlengd met ijzerdraad.
Kunstbloemen aanschaffen

Er wordt vaak beweerd dat dure zijdenbloemen beter zijn dan goedkope, maar daar klopt helemaal niets van! Mijn bloemen komen op allerlei plekken vandaan en variëren enorm in prijs. Meer dan vijftien euro, en dan moet ie ook bijzonder mooi zijn, zou ik voor een tak niet betalen. Meestal zoek ik door naar een exemplaar van minder dan een euro of zeven. In een kunstbloemenboeket heb je maar een paar echte showstoppers nodig, daarvan koop je er een of drie per soort. De rest van de bloemen geven volume aan het boeket, hier heb je er drie tot vijf per type van nodig. Niet elke bloem hoeft dus een spektakelstukje te zijn. Houdt de kunstbloem op armslengte, ziet het er op die afstand redelijk overtuigend uit dan zou ik ze kopen!

Maar, voor mij alleen zijdenbloemen die bij mijn interieur passen, rood bijvoorbeeld zou hier niet staan. Ik ga voor gele, witte, roze en blauwe kunstbloemen in allerlei schakeringen. De chocolade cosmos komt in elk boeket terug, de kleur is een soort donkere versie van het oudroze in mijn interieur. Verder vind ik het leuk om de boeketten op de seizoenen af te stemmen, ik maak om de paar maanden nieuwe, met bloemen die op dat moment bloeien of bij de sfeer van het seizoen passen. Inmiddels heb ik voldoende nepbloemen om dat te doen. Hoe ik de kunstbloemen die ik niet gebruik opberg zie je verderop in dit artikel. Bedenk ook dat de meeste zijdenbloemen in de winkel als sardientjes in een blikje vervoerd zijn en er daarom heel stijfjes en gelijkvormig uitzien. Ze komen pas tot leven en gaan natuurlijker ogen als je de takken gaat buigen.

Heel wat showstoppers in dit boeket. De drie roze bloemen werden bij de blokker verkocht als gerbera’s maar ik vind ze meer op dahlia’s lijken. Dit is mijn favoriete bos kunstbloemen tot nu toe!

Kunstbloemen tot leven brengen:

Deze bloesemtak van de Action ziet er veel te stijfjes uit om voor echt door te gaan.
Buig de takjes uit elkaar en geef ze her en der een knikje. Vlak voor of na een zijtakje of blaadje buigen geeft het beste resultaat.
Buig de takjes naar achter en voren zodat de tak driedimensionaal word. Zoek eventueel wat plaatjes op ter inspiratie.
Maak elke tak van een soort net even anders, in de natuur is immers niets het zelfde.
Appelbloesem voor en na: Wat een verschil!
Kort de stelen in zodat de tak mooi in de vaas past. Geef elke ‘dezelfde’ tak een andere lengte.
Klaproos voor en na: Er is niet veel voor nodig om het stijve, levenloze uit deze bloem te halen.
Ridderspoor voor en na: Zelfs een vrij rechte bloem heeft in de natuur vaak een lichte buiging.
Irissen voor, en twee keer na: Door kleine verschillen in het buigen ogen dezelfde bloemen heel anders.

Voorjaarsboeketten

Deze vaas is erg licht daarom heb ik er een laagje fijn grind in gedaan zodat hij niet omvalt. Je kan ook knikkers of gekleurde siersteentjes gebruiken.
Aan de slag met je eigen boeket

Bijna elke vaas is geschikt voor kunstbloemen, maar voor een medium maat vaas zal je de meeste zijdenbloemen kunnen vinden. Mijn blauwe glazen vaas is erg licht daarom heb ik er een laagje fijn grind in gedaan zodat hij niet omvalt. Sommige kunstbloemen hebben een steel die helemaal dicht is, er zit overal plastic om het ijzerdraad. Als je deze nepbloemen niet inkort dan kan je ze in water zetten waardoor ze nog echter lijken. Zelf doe ik dat niet omdat ik het mooier vind om de kunstbloemen verschillende lengtes te geven. Ik ben gek op flinke volle bossen bloemen, mijn boeketten bestaan uit minstens een steel of twaalf. Maar er is niets mis met met een minimalistische aanpak met maar een of drie bloemen of een maximalistisch boeket waar geen steel meer bij kan.

Je kan de zijdenbloemen in drie types verdelen: Showstoppers, boeketvulling met rechte stelen en vulling met vertakte stelen waarvan een deel het geraamte vormt van je boeket. Ik gebruik daarvoor altijd dezelfde bloemen, namelijk de chocolade cosmos die in elk boeket als een rode draad terugkomen. Voor iedere bos gebruik ik een variatie aan bloemen, zowel qua kleur, vorm en lengte. Door de verhoudingen af te wisselen krijgt elke bos kunstbloemen een heel andere sfeer. Online zijn oneindig veel foto’s (of schilderijen van oude meesters) te vinden die je kunnen inspireren bij het creëren van jouw bloemschikkunst. Uiteindelijk telt maar één ding, ben jij zelf tevreden met je boeket, dan is deze geslaagd!

Bloemschikken met kunstbloemen:

Zoek bloemen en vaas bij elkaar. Zorg voor variatie in kleur, vorm en lengte.
Verdeel je bloemen in vertakte stelen voor het geraamte (midden), takken voor de vulling (links) en de showstoppers (rechts).
Maak met drie tot vijf takken een stevig geraamte door deze door elkaar te steken en buigen.
Voeg de vertakte opvulling toe door deze door het geraamte te steken. Je bos wordt zo steeds steviger.
Voeg de rest van de boeketvulling toe. Kort te lange takken eventueel nog wat in.
Buig de takjes van de kunstbloemen net zo lang totdat de bloemen mooi verdeeld zijn.
Voeg nu de showstoppers toe en je boeket is klaar! Ik verdeel deze bloemen altijd in een soort ‘driehoekjes’ dit oogt mooi in balans.
Omdat mijn boeket voor een muur staat is de achterkant plat. Komen jouw bloemen op een tafel, draai de bos dan regelmatig tijdens het schikken en verdeel de bloemen rondom.
En zo staat deze bos in mijn interieur. Ik was er blij mee!

Zomerboeketten

Onderhouden, aanpassen en opbergen

Kunstbloemen die een poosje staan worden stoffig, daar is helaas niets aan te doen. Maar het afstoffen is niet moeilijk. Voor dat ik bloemen ga schikken of opberg loop ik met de hele bos naar buiten en schud deze flink door elkaar. Je ziet het stof er af vliegen! Let daarna wel op of er geen onderdelen vanaf gevallen zijn. De meeste afgevallen bloemetjes of takjes kan je zo weer terugdrukken. Als ze niet blijven zitten gebruik dan een beetje (lijmpistool) lijm om het vast te zetten. Om vlekjes van bijvoorbeeld vliegen of spinnenpoepjes weg te halen, gebruik ik een licht vochtige microvezeldoek met eventueel een héél klein drupje afwasmiddel.

Deze foto: Naast de bos kunstbloemen op de kast in de woonkamer, heb ik ook altijd een boeket bij de bank staan. Vorige foto: In de gang wordt je verwelkomt met zijdenbloemen. Ze staan op mijn zelf gemaakte (trots op!) art-deco tafeltje met vintage poten, in een prachtige art-deco stijl vaas van het tuincentrum.

Ik kon nergens mooie tulpen met lange stelen (voor een redelijke prijs) vinden. Wel had ik allerlei tulpjes met korte steeltjes gekocht. Door stukken ijzerdraad in de holle stelen te steken kon ik ze verlengen. Het ijzerdraad viel weg tussen de andere bloemen. Ook heb ik well eens zijdenbloemen waar rafels aan zaten gekocht (enorm afgeprijsd). Door de gerafelde randjes er af te knippen leken ze weer als nieuw! Het plan om een paar magnolia’s, die ik te fel roze vind te schilderen, ligt nog. Ze waren heel goedkoop, dus als het mislukt is het geen ramp.

Inmiddels heb ik heel veel kunstbloemen die ik niet allemaal tegelijk in een vaas heb staan. Het heeft even geduurd totdat ik een handige manier had gevonden om deze op te bergen, zonder dat ze beschadigen of veel ruimte innemen. Ze hangen in een schoenenzak aan een kastdeur op de werkkamer. Behalve van de onderste vakken heb ik de bodem open gemaakt zodat de stelen er doorheen kunnen steken.

Kunstbloemen opbergen:

Een schoenenzak van de Ikea…
…waar ik de bodems van de bovenste vakken uit heb gehaald…
…maakt een super goede bloemen opberger!

Herfst- en winterboeketten

Kunstbloemen met de kerst

Voor mij zijn de feestdagen pas echt begonnen als ik de dennentakjes met glitters en sneeuw tevoorschijn heb gehaald! Wat kerstgroen, bloemen, en kerstballen op steeltjes, in een vaas geeft gelijk een fijne kerstsfeer. De chocolade cosmos die in al mijn boeketten terugkomt zie je ook in mijn kerstboom en in de krans boven de tafel. Hiervan heb ik de hartjes goud geschilderd, met de kerst mag dat. Zijdebloemen geven het hele jaar door sfeer aan mijn interieur en het steeds weer creëren van nieuwe boeketten is heerlijk om te doen! Hopelijk kan je met deze tips aan de slag en zal je net zo veel plezier aan je kunstbloemen beleven als ik!

Liefs van Aagje.


Gerelateerde artikelen:

Teksten, foto’s en andere content die ik gebruik zijn, tenzij anders vermeld, gecreëerd door en / of eigendom van mij; Agatha van de Burgt. Tenzij anders vermeld zijn teksten, foto’s en andere content op deze site gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 licentie. Lees meer in de voorwaarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s